Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az itt megjelenő információadag, kicsit leegyszerűsítve mutatja majd be a különféle technikákat,de ha bárkinek bármiféle kérdése van,nyugodtan tegye fel a hozzászólások ablakban.

 

A mappában található képek előnézete figura öntése(műhelytitkok1.)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tanács kérése

(Török Zoltán, 2015.10.15 20:08)

Tisztelt Békési Úr,

Egy különleges kérdéssel/tanácskéréssel fordulok Önhöz.

Teljes mértékben kezdő vagyok a szobrászat terén s egyéb szobrászati képzettségem sincsen.
Gipsz szobrot szeretnék készíteni és egy élő modellről szeretném levenni a formát/mintát.
A negatívot is gipsszel venném le a modellről (hiszen más, gyors, olcsó, és otthon végezhető megoldást nem találtam.)
5 külön részben gondoltam a mintavételt. (Fej, karok, felsőtest, alsótest, lábak)
Viszont átgondolva a folyamatot, problémába ütköztem, mégpedig, hogy hogyan válasszam le a modellről a megkötött gipszet, hogy ne okozzak fájdalmat a modellnek ill. a negatív se sérüljön.
Tudomásom szerint léteznek gipszvágó ollók, bár hatékonysága miatt is kétségeim támadtak.
Mivel tapasztalattal nem rendelkezem, ha ollót szeretnék használni a leválasztáshoz, vékony réteget kell felvinnem a modellre. Ám nem vagyok biztos benne hogy a negatív gipsz elég strapabíró lesz a későbbi gipszöntéshez?!
Kérem segítsen válaszával, tapasztalatával, illetve ha egyéb tanáccsal tudna szolgálni egy kezdő szobrásznak nagyon hálás lennék segítségéért.

Tisztelettel:
Török Zoltán
torokzoltan25@gmail.com

technika

(Ani, 2011.07.15 11:50)

Kedves Ervin!

Abszolút amatör vagyok, aki egyszer csak gipszhez nyúlt és sikerült valamit alkotnia, de nagyon szeretnék többet tudni a szobrászati technikákról, anyagokról. Van valamilyen könyv vagy bármi ami alapján el lehet indulni hogy még élethűbbek legyenek a szobraim? Nem tudsz esetleg olyan szobrászról akihez el lehetne menni megnézni, hogyan dolgozik és esetleg még mond is pár szót a technikákról? Ez nálam hobby de szeretném igazán jól csinálni.
Köszönöm válaszod!
Ani

...

(bütykös, 2010.05.04 11:22)

talán találtam valamit, polymer agyag-hallottál, tudsz valamit ezekről?, igazság hogy nekem koncepcióhoz kellene valami anyag, játék film figurák mintázásához, amelyeket nagyon részletesen kell kidolgozni ezért elég bibis lenne gipsz negativot venni róluk...

...

(ervin, 2010.05.03 08:19)

azért még utána járok ennek az anyagnak,ha jutottam vmire,majd feldobom

...

(ervin, 2010.05.03 08:14)

nem tudom,egy öntéshez nem kell olyan nagy hely,csak felhordod a gipszet az agyagra és kész...ha kis formákat akarsz mintázni,akkor különösképp jól jártál,mert ha nincs váz az agyagban,akkor még ki is szárad repedés nélkül és utána kiégetheted,amikor csak akarod...nem tudom milyen anyagra gondoltál,de váz hatására valószínű ugyanúgy megreped mint az agyag...a másik lehetőség,h drótvázra gipszbe áztatott papírt vagy gipszes gézt rakosgatsz,kialakítod a főbb tömeget,aztán szépen lassan felkanalazod rá a gipszet és mintázod, aztán faragással szépítheted,és ha túl faragtad egy locsolás után kijavíthatod...a másik megoldás a plasztilin,amit szintén kiégethetsz...igazából egy gyurmáról van szó,ami annyiban jobb mint az agyag,h nem kell betakarni

blah

(bütykös, 2010.05.02 18:52)

hallottam olyan anyagról, amelyet nem kell kiönteni, agyagra hasonlit az állaga az megszárad és kész, nincs berepedés semmi s van olyan erős mint a gipsz. Esetleg meg tudod mondani hogy mi lehet az vagy hol lehet olyant szerezni. nincs helyem ahol öntéssel foglalkozzak... :(, ez meg egyszerübnek is hangzik